Linnea Höglund http://linneahoglund.favs.se I'm back http://linneahoglund.favs.se/2014/09/i-m-back.html http://linneahoglund.favs.se/2014/09/i-m-back.html Jag kan inte förstå att det fortfarande är någon som går in här och läser efter den här långa tiden. Ett tag hade jag gett upp bloggen helt, men nu känner jag att jag måste få skriva, måste få släppa ut lite tankar så nu börjar jag blogga igen. 

Sommaren är slut nu och hösten kryper sig på. Den här sommaren har varit otroligt jobbig, både fysiskt och psykiskt och jag är glad att den är över. Jag har jobbat som en galning nästan varje dag och samtidigt försökt få ihop tid med min häst, pojkvän och vänner. Sen mitt i allt det här har stressen över att snart vara arbetslöst hängt över mig som ett mörkt moln på en blå himmel. 

Men jag tog mig igenom den med livet i behåll och många erfarenheter rikare. Jag jobbar en del nu, några dagar här och där. Det kommer inte gå i längden men har bara haft det såhär i ett par veckor. Den glada nyheten är att jag ska på två intervjuer nästa vecka, så snart har jag förhoppningsvis ett fast och stabilt jobb att gå till varje dag.

Eftersom att den här bloggen handlar om Gullan också så undrar ni såklart hur det är med henne. Under sommaren gick vi från klarhet till klarhet. Hoppningen kändes super, dressyren började ta sig och ute var hon helt stabil i sällskap med andra, lite dryg ensam men jag jobbade med det. 

Sen kom dagen då vi stallade in efter betet. Sen dess har hon varit skitdryg ute, hoppat och farit omkring och lättat fram såfort nått inte passade fröken, och det i sällskap med stallets tryggaste och snällaste ponny som även är hennes bästis. Så är lite frustrerad över det.

Nu till anledningen varför jag kände behovet att börja skriva igen. Allt började i början av sommaren då Gullan inte fällde pälsen som hon skulle, hon hade jättetjock päls långt in i juli. När hon sedan fällde blev den bara lite tunnare men inte så mycket kortare och hon började även tappa muskler vid manken och bli lite svankryggig. 

Efter att många i stallet och min hovslagare hade påpekat det tog jag modet till mig och tog ut veterinären. Jag trodde inte på att det skulle varit något, men jag tänkte bara bevisa för alla att hon mådde bra. Men för ungefär tre veckor sen måste det väl bli nu fick jag ett samtal som vände upp och ner på min värld.

Gullan hade Cushing's Disease. Jag visste inte ens vad det var förrän jag fick höra om det av en i stallet, men tydligen så har 20 % av alla gamla hästar över 15 år det. Såhär står det om sjukdomen:

"Cushings sjukdom är en metabolisk sjukdom som framför allt drabbar äldre hästar. Vanligaste orsaken är en hormonproducerande tumör i hypofysen (sitter i hjärnan), vilket gör att kroppen producerar en stor mängd kortisol (kroppens "egna" kortison). Mer ovanligt är att sjukdomen orsakas av en tumör i binjuren. 

Vanligaste symptomen är en lång, ofta lockig, hårrem som inte fälls normalt. Många av de drabbade hästarna går ner i vikt, trots att de äter bra, och dricker och kissar mer än vanligt. De tappar ofta muskulatur och kan få en fettansamling i nacken samt i groparna strax ovanför ögonen. Hästarna kan ha problem med huden, ha kroniska infektioner och fång. Många ston slutar att visa brunst. Graden av symptom varierar mycket mellan olika individer."

Alla hästar kan visa olika symptom och det var just Gullans långa päls som vi reagerade på. Hon fick snabbt börja äta medicin, en halv tablett som jag löser upp i hennes betfor varje dag. Hon blev rakad härom dagen och har bara på ett par veckor börjat bli mindre svankig. 

Nu står jag dock inför mitt största val någonsin. Ska jag ha kvar min bästa vän eller ska hon få åka hem? Vi kan aldrig tävla mer och medicinen är livslång och dessutom dyr. Även om jag inte tog henne som ren tävlingshäst har alltid målet varit att komma ut och tävla bland storhästarna. Vi har tränat målmedvetet för att tävla. Och nu har jag börjat bli sugen på att tävla, vilket inte går längre.

Två hästar, en att tävla med och sen Gullan, är inget alternativ. Har inte tiden att rida två varje dag, speciellt inte om jag börjar jobba mer. Sen finns det inte pengar. Så just nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag driver omkring utan mål, har ingen motivation att rida. Just nu väntar jag bara på att 6 veckor ska ha gått efter medicineringens start, för då ska ett nytt prov tas och se om hon är stabil.

Så jag bara väntar. Nu måste jag lämna er, ska upp och släppa ut hästar imorn. Men jag återkommer, för nu ska ni få följa mig och Gullan på den här resan.

Bästa passet med min stjärna...]]>
Fri, 19 Sep 2014 22:53:01 +0200
Godmorgon torsdag! http://linneahoglund.favs.se/2014/07/godmorgon-torsdag-.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/godmorgon-torsdag-.html Veckorna bara flyger förbi, imorgon är det redan augusti. Snart är sommaren slut, buhu... Och hur många gånger har jag solat/badat den här sommaren haha? Lika många som man kan räkna på ena handen tyvärr. Men än är sommaren inte slut, så förhoppningsvis blir det några gånger till.

Ska snart iväg och jobba ett monsterpass och sen direkt hem och dö i soffan haha. Ikväll tänker jag inte göra någonting. Är helt hästledig, vilket är väldigt skönt när jag jobbar så länge. För att börja prata om något helt annat så var vi iväg till en terrängbana med Gullan och Bella i tisdags. 

Det gick jättebra, Gullan var hur lugn som helst och brydde sig inte om något. Sen tyckte hon att det var jättekul och studsade fram med spetsade öron. Vicko var med och klickade bilder, så snart ska jag nog få dom också!]]>
Thu, 31 Jul 2014 08:29:20 +0200
Lite sorgligt http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lite-sorgligt.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lite-sorgligt.html Har flängt runt hela förmiddagen till diverse ställen så nu är det skönt att vara hemma igen. Ska ta det lite lugnt ett tag och samla kraft innan jag måste sätta igång med tråkiga saker som att sortera strumpor och diska. Så är det när man bor själv haha, man måste göra det tråkiga också.

Igår kväll följde min lillebror Mattias med till stallet och red på Indy. Han var jätteduktig för att vara andra gången han sitter på en häst. Sen är Indy alltid en ponny så hon gjorde det inte lätt för honom haha. Vi avslutade kvällen med att äta hemmagjorda hamburgare med mozzarellaöverdrag. Riktigt gott var det!

Imorse var det dags för det som jag fruktat hela sommaren. Min gamla ponny Iza har stått på Julpa i några månader nu, men hennes fodervärd sa upp kontraktet och idag var det dags att åka hem till ägaren. När jag hade Iza på foder ägdes hon av en tjej, men när jag lämnade tillbaka henne ordnade jag så att hennes gamla ägare som haft henne i många många år fick köpa tillbaka henne.

Hon hade sagt till mig förut att hon ville att Iza skulle få bli gammal hos henne, och nu ska hon få det. Men det gjorde inte mindre ont ändå att se henne åka. Hon var ändå min första "egna" häst som jag fick ta allt ansvar för och hon lärde mig massor. Nu kommer hon få det jättebra hos någon som verkligen känner henne och som älskar henne.]]>
Tue, 29 Jul 2014 12:42:00 +0200
Hejdå kompis! http://linneahoglund.favs.se/2014/07/hejda-kompis-.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/hejda-kompis-.html


]]>
Tue, 29 Jul 2014 09:52:33 +0200
Lidens Maybelline hoppning 23 juli http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lidens-maybelline-hoppning-23-juli.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lidens-maybelline-hoppning-23-juli.html

]]>
Tue, 29 Jul 2014 08:30:00 +0200
Lite film http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lite-film.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/lite-film.html Äntligen har jag tagit tummen ur och klippt färdigt filmen från när vi hoppade 95 cm häromveckan! Enjoy :)]]>
Mon, 28 Jul 2014 17:00:00 +0200
Chockar alla med min vithet http://linneahoglund.favs.se/2014/07/chockar-alla-med-min-vithet.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/chockar-alla-med-min-vithet.html

]]>
Mon, 28 Jul 2014 13:01:13 +0200
Sun is shining http://linneahoglund.favs.se/2014/07/sun-is-shining.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/sun-is-shining.html Hej på er!

Kan inte skriva god morgon nu när klockan är nästan 12, så ni får bara ett enkelt hej. Igår kväll efter jobbet åkte jag hem till Irsta och nu sitter jag här på altanen i solen och tittar på när katterna leker i gräset. Dagens planer är att åka och bada någonstans med mig lillebror och sen ta med honom till stallet.
Tanken är att han ska få rida på Indy lite innan han följer med hem till lägenheten och sover hos mig och Rikard. 

Nu ska jag packa alla saker och göra mig klar för att åka! Vi hörs sen helt enkelt :)

Min absoluta favoritbild från hoppningen i onsdags..


]]>
Mon, 28 Jul 2014 11:21:25 +0200
Golden Touch hoppning 23 juli http://linneahoglund.favs.se/2014/07/golden-touch-hoppning-23-juli.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/golden-touch-hoppning-23-juli.html


]]>
Mon, 28 Jul 2014 10:56:16 +0200
Nattligt inlägg http://linneahoglund.favs.se/2014/07/nattligt-inlagg.html http://linneahoglund.favs.se/2014/07/nattligt-inlagg.html Tänkte börja med att säga hej på er och jag hoppas att ni har haft en bra dag!

Det har jag haft i alla fall. Började min morgon med att åka ut till ponnyn. Skrittade henne för hand ca 40 minuter i skogen, bara lufsade på. Det var hon värd efter en jobbig vecka! Hoppning/markarbete 3 dagar och sedan dressyrträning i tisdags. Veckan som kommer ska jag trappa ner lite och rida ut mycket, men exakt hur planeringen ser ut vet jag inte än.

Hoppträningen igår kväll gick förresten jättebra och vi fick mycket beröm av tränaren. Vi jobbade mycket med rakställd häst, först över ett litet sockerbitshinder på volt och sen på lite olika linjer. Tex vända snett igenom, sen ganska skarp sväng mot två hinder som stod som ett v i mitten, vidare ut i hörnet, vända in mot ett till hinder  och sen skarp sväng igen. 

Dålig förklaring jag vet, men när jag laddat upp filmen från sista banan kommer ni förstå! Känslan var lite sådär. Jag var rätt trött och hade träningsvärk så mina reaktioner var lite slöa. Sen var hästen lite loj, fick inte riktigt det perfekta trycker i galoppen. Men ponnyn tuffade på och gjorde vad hon skulle, inga större fel. Kom lite fel när jag ville trycka av och hästen sa nej, jag tar ett halvt språng innan. Skulle gått mycket bättre om jag varit piggare i benen och kunnat gasa på lite. 
Allt som allt är jag ändå jättenöjd!]]>
Mon, 28 Jul 2014 00:35:00 +0200